Make your own free website on Tripod.com
Sembahyang Sunat Aidil Fitri

Sembahyang Sunat Aidil fitri atau Hari Raya fitrah ialah sembahyang sebanyak dua raka'at yang dilkukan pada 1 Syawal, Iaitu Hari raya Aidil Fitri yang pertama.

Hukumnya ialah sunat Muakkad (ssangat digalakkan). Ini berdasarkan kepada amalan Rasulullah saw yang tidak pernah meninggalkan sembahyang ini walaupun sekali dalam hidupnya. Baginda juga sangat menggalakkan umat Islam menyertai dan menghadiri sembahyang sunat Hari Raya.

Tujuan bersembahyang pada Hari Raya ini ialah untuk mengucapkan syukur kehadrat Allah swt. kerana telah mengizinkan umat Islam berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan ini merupakan bulan yang sangat berkat dan bulan mengerjakan sebanyak-banyak ibadah kerana pada bulan ini Allah melipat gandakan pahala ibadah serta dipermudahkan-Nya ibadah dengan mengurung syaitan.

Oleh kerana itu, maka setelah selesai berpuasa selama sebulan, umat Islam beramai-ramai berkumpul dan memuji Allah di dalam sembahyang. Ia juga merupakan saat perjumpaan di antara satu sama yang lain, agar masing-masing boleh saling maaf-bermaafan. Setelah beribadah selama sebulan meminta ampun kepada llah, maka tibalah masa untuk meminta ampun sesama manusia pula.

Jesteru itu sembahyang ini walaupun boleh dlakukan bersendirian adalah lebi afdhal jika dilakukan berjemaah beramai-ramai sama ada di surau, masjid ataupun dilapangan yang terbuka.

Kalau mengikut sunnah Rasulullah saw baginda sentiasa melakukannya dilapangan yang terbuka, tidak di masjid. Ini adalah kerana baginda mahu seramai-ramainya umat Islam dapat berkumpul mendengar khutbah serta berukhuwah sesama mereka. Kerana inilah Rasulullah saw melakukannya dilapangan yang terbuka.

Semua kaum Muslimin termasuk hamba sahaya, kanak-kanak, anak gadis dan wanita digalakkan mengikut sama. Wanita-wanita yang uzur dan kedatangan haid pun digalakkan mengikut sekali dalam perjumpaan besar ini, walaupun mereka tidak boleh sembahyang. Syaratnya keadaan adalah selamat daripada fitnah dan wanita yang menhadiri sembahyang itu juga tidak mendatangkan fitnah,
 
 

kembali ke menu      seterusnya    kembali ke index